Teszt

Teszt

ISO 40

Az Alpha zászlóshajója

Megjelenés

Mikrobordás felület

Az ISO 40 mm az Alpha Deuren egyik legnépszerűbb terméke. Modern dizájn, jó hő-és hangszigeteléssel rendelkező mikrobordás panelek. A különböző magasságú, szélességű és színű ablakok biztosítják ISO 40 mm-es kapuk széles spektrumát.

A mikrobordás felület 12 alapszínben kapható felár nélkül.

ISO 40 szekcionált kapu U-értéke (5000 x 5000 mm): 1.02 W/m²k

Az ISO 40 szendvicspanel szerkezete
A Lakkréteg: RAL 9002 (belül)
B Horganyréteg: 275 g/m²
C Acéllemez vastagsága: 0,5 mm
D Horganyozás: 275 g/m²
E Bevonat:
F Nagy sűrűségű hab: g=40 kg/m³, freonmentes
Az ISO 40 alapfelépítése
Szigetelés

Az ISO 40 ajtópanelek közötti speciális habosított műanyag szigetelő csík biztosítja a kiváló szél- és vízállóságot, az ajtópanelek hőhídmentes záródását.

Felső szigetelés

Az ISO 40 legfelső panelje egyajakos gumitömítéssel van ellátva, ami biztosítja az ideális szigetelést és minimálisra csökkenti az energiaveszteséget.

Padlótömítés

Az optimális padlószigeteléshez az Alpha ajakkal ellátott gumi zárótömítést alkalmaz. Ez, a betonba ágyazott L-profillal együtt minimálisra csökkenti a vízbeszivárgás esélyét.

Görgőtartó pánt

Az Alpha 5 m kapuig egyszerű, 5 m-nél szélesebb kapukhoz dupla görgőtartó pántot használ. A pántok robusztus kialakításúak és tökéletes felfüggesztést biztosítanak.

Szélterhelés

A kapu szélességétől függően az Alpha merevítőket alkalmaz a minden előírásnak és szabványnak megfelelő szél elleni védelem érdekében.

A kapu üvegezése

Megvilágítás és ablaktípusok
Az ablakok részletei

Az ISO kapukat különböző típusú, plexiüveggel ellátott ablakokkal lehet kiegészíteni, amelyek tökéletes átláthatóságot és fényt biztosítanak a belső terekben. A standard ablakok téglalap alakúak, normál vagy lekerekített sarokkal, egyszerű vagy többrétegű vákuumos üvegezéssel.

Megfelelő betörésvédelemről a kis magasságú, téglalap alakú, lekerekített sarkú ablakok gondoskodnak.

Amennyiben az ablakoknál is fontos a megjelenés, választhat szögletes vagy lekerekített sarkok, illetve kerek ablakok közül.

Az egyes ablaktípusok fényáteresztő képessége

Sok fény

tökéletes átláthatóság

Lekerekített sarkok (r = 60 mm)

magas szigetelőképesség

Lekerekített sarkok (r = 100 mm)

magas szigetelőképesség

Szögletes sarkok

magas szigetelőképesség

Keskeny ablakok

betörésvédelem

Attraktív ablakok

kerek forma

Sínrendszerek

Kiváló minőség – egyszerű és gyors beszerelés
Kiváló minőség – egyszerű és gyors beszerelés

Sínrendszerek

Die Alpha Schienensysteme sind modular aufgebaut und werden so weit wie möglich bereits im Voraus zusammengesetzt. Die Schienensysteme eignen sich sowohl für ISO und ALU Tore, als auch für das Panorama-Tor. Zertifizierte Qualität und Haltbarkeit stehen bei der Entwicklung und Montage der Schienensysteme und Federaggregate immer im Mittelpunkt

Mozgatórugók

A masszív rugók a motor beindítása után azonnal biztosítják a kapumozgást. A rugó nagysága a kapu méretétől és felépítésétől függ.

Padlólemez

A padlólemez biztosítja a vezetősín ideális rögzítését a padlóhoz és a tartóprofil segítségével be lehet állítani a sínek közti ideális osztást.

M8 csavarok

A vezetősínek összekötésére mindig M8-as csavarokat használunk, ami kombinálva a gondosan előkészített és előszerelt elemekkel nagymértékben csökkenti a beszerelés idejét.

A drótkötél

A vezetősín moduláris konstrukciójának köszönhetően biztosítani tudjuk a drótkötél ideális pozícióját, így biztosítva a biztonságos és megfelelő működést.

Biztonsági sín

A vezetősín mindkét oldalán levő behajtás biztosítja, hogy a görgők ne hagyják el a pályájukat. A bitonságot fokozza, hogy a drótkötél el van zárva a sín szerkezetében.

A vasalatrendszerek áttekintése

A beépítendő kapu helye nagymértékben meghatározza az installációt, ezért az Alpha különböző típusú rendszereket kínál, igazodva a körülményekhez.

Die Alpha Schienensysteme ermöglichen den Einbau des Tors in einem Gebäude. Dabei sind wir immer abhängig von den Raumvorgaben für den Einbau und den architektonischen Möglichkeiten. Daher liefert Alpha verschiedene Schienenvarianten, die für jede denkbare Situation nach Bedarf angepasst werden können.

Mozgatás és működtetés

Meghajtás

Vezérlési lehetőségek

Az Alpha többféle megoldást kínál a szekcionált kapuk mozgatására. Ritkán használt kapuknál a kézi mozgatást ajánljuk. Gyakori használat esetén impulzusvezérelt elektromos mozgatás ajánlott, ahol azt a magasabb forgalom megköveteli. Bármilyen kapukonfigurációt is választ, nekünk van megoldásunk a mozgatására. Az összes általunk forgalmazott motor megfelel az európai követelményeknek és normáknak (EN-13241-1)

Kézi működtetés – húzókötéllel

Amennyiben a kapu nem nagyobb 16 m²-nél és ritkán használják, ideális választás lehet a húzóköteles kézi működtetés. Ez a rendszer azonban fizikailag megterhelő (arány 1:1) és a kapu nem megfelelő nyitása-zárása veszélyhelyzetet, sérülést okozhat.

Kézi működtetés – láncos lehúzó, áttétellel

A láncos lehúzóval történő mozgatás könnyebb a húzóköteles megoldásnál (arány 1:4). Ez a megoldás 30 m²-ig ajánlott és a kapu a felső helyzetében rögzíthető.

Elektromos működtetés – nyomógombos vezérlés

Ez a rendszer, a ritkán használ kapuk esetén javasolt. A nyitáshoz elég megnyomni egy gombot. Zárásnál viszont folyamatosan nyomva kell tartani, így elkerülhetők a veszélyhelyzetek.

Elektromos működtetés – impulzusvezérlés

Gyakran használt kapuk esetén ajánljuk. A kapu a végállásokig nyit/zár, nem szükséges a nyomógombot folyamatosan nyomva tartani a kapu mozgása idején. Az impulzusvezérlés feltétele az alsó szigetelő profilba integrált nyomásérzékelő.

Távvezérelt impulzus vezérlés

A rendszer időt takarít meg, hiszen pl. a targonca kezelője a járműről is nyithatja/zárhatja a kaput. A fokozott biztonság érdekében az így vezérelt kaput fotocellával kell ellátni.

Távvezérelt impulzusvezérlés, frekvenciaváltó motorral

Nagy forgalmú helyeken ajánlott, még gyorsabb nyitást/zárást tesz lehetővé, így még több idő takarítható meg. A kapu sebességét elektronikusan lehet szabályozni, a felszereltséghez tartozik a nyomásérzékelő és a fotocella.

Vezérlőegységek

Az Alpha vezérlőegység-kínálata is igen széles. Felszerelhetők a belső/külső falra, oszlopra, és bárhova, ahova más biztonsági berendezések, kapcsolók, távvezérlők és figyelmeztető fények kerülnek.

Lakattal zárható kapcsoló

A főkapcsoló kikapcsolt állapotban lakattal rögzíthető. Ezzel elkerülhető az illetéktelen használat és a karbantartási munkák biztonságosan elvégezhetők.

Kulcsos kapcsoló

A vezérlőegységet kulccsal lehet ki/be kapcsolni, csak a kulccsal rendelkező illetékes személy használhatja.

Kétállású kapcsoló

Ez a kapcsoló, a kapu 2 különböző mértékű nyitását teszi lehetővé. 1 gombnyomásra csak annyira nyílik ki, hogy személy átjárást tesz lehetővé, 2x nyomásra teljesen kinyílik. Ez energia megtakarítást eredményez, hiszen nem mindig szükséges a kapu teljes kinyitása.

Vészhelyzeti láncos nyitással rendelkező meghajtás

A rendszert blokkolás mentesítéssel is fel lehet szerelni, ebben az esetben a kioldó zsinórral leválaszthatjuk a kaput a motor tengelyéről, így vészhelyzet esetén könnyebben
nyitható. Ez a fajta rendszer, rugótörés-védő biztosítással rendelkezik.

Vészhelyzeti blokkolás mentesítéssel rendelkező meghajtás

A rendszert blokkolás mentesítéssel is fel lehet szerelni, ebben az esetben a kioldó zsinórral leválaszthatjuk a kaput a motor tengelyéről, így vészhelyzet esetén könnyebben
nyitható. Ez a fajta rendszer, rugótörés-védő biztosítással rendelkezik.

VL meghajtás

Rugómentes rendszer elektromos meghajtással, tetemes energiamegtakarítással. A rendszer nagyon gyors nyitást/zárást tesz lehetővé, így kiváltja a gyorskapu alkalmazását.

Vészhelyzeti kapcsoló

Az Alpha lehetővé teszi a vezérlés egészére installálható vészhelyzeti kapcsolót, amennyiben ezt a helyi előírások kötelezővé teszik.

Vezeték nélküli kommunikáció

A biztonsági elemeket a vezérlőegységgel általában spirálvezeték köti össze, azonban ez útban lehet vagy megsérülhet. Ezért az Alpha a kapuit elemmel működő WSD modullal látja el, amely rádiójelek segítségével kommunikál a vezérlőegységgel.

Extra vezérlési funkciók
Kulcsos kapcsoló

A kapu vezérelhető önálló kulcsos kapcsoló segítségével. Két modell áll rendelkezésre: a falba épített – új építésű házaknál javasolt -, és a falra szerelhető változat, amelynek a felszerelése nem jár a fal megbontásával.

Nyomógombos – kódos – kapcsoló

Különösen ajánlott a nagy forgalmú kapuknál. A megadott kód segítségével lehet a kaput aktiválni.

Külső hármas kapcsoló

Mindkét oldalról vezérelt kapuk – megfigyelt területeknél, vagy távolabbi helyről való vezérlés (pl. porta)- esetén ajánlott. Ugyanolyan funkcióval rendelkezik, mint a vezérlőegységen található nyomógombok.

Forgalomirányító és figyelmeztető lámpák

A mindkét oldalra felszerelt forgalomirányító és figyelmeztető lámpáknak fontos szerepük van, a sérülés és káresemények megelőzésében.

Zsinóros húzó kapcsoló

A zsinóros húzó kapcsoló segítségével a kapu anélkül nyitható, hogy le kellene szállni a targoncáról. Ideális azokon a helyeken, ahol nem rendelkezik mindenki távirányítóval. A zsinóros húzó kapcsolót rendszerint a kapu elé vagy mögé, konzolra szerelik.

Távirányítású vezérlés

Az Alpha standard kínálatában szerepel a rádióvevővel felszerelt vezérlő egység is. Az 1,2 és 4 csatornás távirányítók akár több kapu működtetésére is alkalmasak.

Mechanikai és elektronikus biztonsági berendezések

Biztonság

Mechanikai biztonsági berendezés

A biztonságos működtetés érdekében, kapuinkat elektromos és mechanikus biztonsági rendszerekkel láttuk el, melyek segítenek a balesetek és káresemények megelőzésében. Azonban fontos, hogy betartsuk az alapvető előírásokat! Az Alpha megalkotta az optimális biztonsági rendszert, mely rendelkezik a megfelelő (TÜV NORD) minősítéssel és teljesíti a legszigorúbb előírásokat is.

Rugótörés elleni védelem

Az Európai Unió normái szerint (EN-13241-1) a kapu zárása nem történhet ellenőrizetlenül. Ezért, a mechanikus működtetésű kapuk olyan biztonsági rendszerrel készülnek, amely rugótörés estén is megakadályozza a kapu lezuhanását. Az elektromos kapuknál ez a rendszer nem szükséges, mivel a motor önzáró váltóval rendelkezik.

Zuhanásgátló fék – biztosítás a drótkötelek szakadása esetén

A TÜV normái szerint a mozgató drótkötelek, a kapu panelek súlyának hatszorosát kell, hogy elbírja. Amennyiben ez a feltétel adott, nincs szükség zuhanásgátló fékre, ha azonban nem teljesül ez a feltétel, akkor a kaput fel kell szerelni zuhanásgátló fékkel.

Feltolásgátló retesz

A szekcionált kapuk drótköteleken vannak függesztve, ezért könnyedén feltolhatók, amennyiben nincsenek zárva. A biztonsági reteszt kifejezetten a kisméretű, könnyű elektromos kapukra fejlesztették, megakadályozandó azok nem kívánt kinyitását. A mechanikus kapuk alapfelszereltsége a mechanikus rugós zár, a szereléshez 50 mm hely szükséges a vezetősín mentén.

Elektronikus biztonsági berendezés
Kötél meglazulása elleni védelem

Ezt a berendezést mindkét emelő kötélre szerelik, és amennyiben az egyik meglazul vagy elszakad, a berendezés automatikusan leoldja a motorról.

Normál biztonsági él

Ez a berendezés az adóval és vevővel az alsó gumitömítő profilba kerül beépítésre. A jel megszakadása esetén a kapu megáll és bezár. A kapu gumitömítése a talajra 40 kg-os maximális nyomást fejt ki.

Prediktív biztonsági él

Nyolc centiméterrel a kapu alsó éle alá telepítik. Amennyiben a fotocella akadályt érzékel, a motor jelet kap és visszanyit így biztosítható a kapu akadálymentes, biztonságos működtetése.

Reflexiós fotocella / adó-vevő

Amennyiben nincs belátható helyen a vezérelt kapu és motoros vezérléssel rendelkezik, mindenképpen szüksége van erre az eszközre. Két típusa létezik: a reflexiós és az adó/vevő-vel ellátott. Mindkét modellnél az adót a vezérlés felőli sínen helyezik el és a reflexiós/vevőegység az ellenoldali sínen található. Az adó illetve vevő közötti kapcsolat megszakadása esetén a motor jelet kap a kapu mozgásának megállítására és az ellentétes irányú mozgás elindítására. A vevőegységgel ellátott fotocella előnye a reflexióssal szemben abban áll, hogy kevésbé érzékeny a por és nedvesség hatásaira.

Személybejáró és mellékajtók

Lépjen be, még ha a kapu zárva is van

Az ISO kapukba személybejáró ajtók is beépíthetők. Ez azonban gyengíti a kapu szerkezeti stabilitását. Mindemellett figyelembe kell venni a szélesség, magasság, küszöb, menekülési útvonalak adta lehetőségeket. Ezért azt ajánljuk, hogy a személybejáró a szekcionált kaputól külön, az épület homlokzatába kerüljön beépítésre. Egyeztesse terveit szakembereinkkel, akik segítenek a megfelelő megoldás megtervezésében és kivitelezésében.

Elkülönített személybejáró ajtó és áruszállítási útvonal.

Elkülönített személybejáró ajtó és áru szállítási útvonal, egyazon struktúrában.

Kapuba integrált személybejáró ajtó.

Elkülönített mellékajtó a szekcionált kapu mellett

A mellék személybejáró ajtó előnye abban rejlik, hogy teljesen el van választva a személy és a teherforgalom. Ez azt jelenti, hogy a kapu megtartja szerkezeti stabilitását és egyúttal csökken a beleset kockázata. A mellékajtó a kapu mellé, a homlokzatba kerül beépítésre és mivel a kapuval megegyező anyagokból készül, ezért teljes egységet mutat.

A megfelelő ajtó kiválasztása

A mellék személybejáró ajtók DIN szabvány szerint készülnek, befelé vagy kifelé nyílhatnak, lehetnek jobbosok vagy balosak. Ha az ajtó a vészkijárat szerepét is betölti, kizárólag kifelé nyílhat.

A mellékszemélybejáró ajtók beszerelése

Akárcsak a szekcionált kapu, az ajtó beépítése is a nyílás belső része mögé történik. Ez két előnnyel jár: először az ajtó könnyen szintbe hozható, másodszor a szélessége 810 mm az 1000 mm-es nyílásban (1000+50- 240=810 mm). Az első előny elsősorban esztétikai előnnyel jár. A második előnyből származik az, hogy az ajtó szélessége 60 mm-rel megnövelhető azzal szemben, mint ha az ajtót a nyílásba installáltuk volna. Amennyiben a nyílásba való installálást választja, számoljon azzal, hogy az ajtó mérete csak 750 mm lehet, ugyanabban az 1000 mm-es nyílásban.

Integrált személybejáró ajtók

Amennyiben nincs lehetősége az ajtó homlokzatba való beépítésére, integrálhatja a kapuba is. Több lehetőséget kínálunk, közülük mindegyik megfelel a strukturális, esztétikai és biztonsági követelményeknek. Az integrált kapuk ízléses , integrált felfüggesztési rendszerrel rendelkeznek, biztosítva az ajtó megfelelő illeszkedését a kapuba. Három féle küszöbmagassággal rendelhető: 22, 110 és 195 mm.

A személybejáró ajtók színes profiljai

Amennyiben színes szekcionált kaput (ISO vagy ALU) választ integrált személybejáró ajtóval, nem szükségszerű, hogy az ajtó profiljai ugyanolyan színűek legyenek, mint a kapu. Választhat eltérő, hangsúlyosabb színű profilokat az ajtó számára, ez csak az Ön döntésén múlik.

Esztétikus megjelenésű személybejáró ajtók

A személybejáró ajtó új, továbbfejlesztett dizájnjának és integrált felfüggesztésének köszönhetően, tökéletesen illeszkedik a szekcionált kapuba. Az ajtó, a alumínium profiljainak köszönhetően, tökéletesen belesimul a kapu összképébe.

Integrált elektromos biztosítás

A kapu mozgása idején a személybejáró ajtóval rendelkező szekcionált kapuk, ajtó kinyílás elleni biztosítással rendelkeznek.

Erősítő csapszegek

Az erősítő csapszegeknek köszönhetően, az ajtó mindig megfelelő pozícióban van a kapu mozgása idején. A csapok tömítési feladatot is ellátnak a kapu és az ajtó között. Az ajtó mágneses kontakt érzékelője a csapok alatt helyezkedik el.

A személybejáró ajtó elhelyezése

A személybejáró ajtó nem kerülhet a szekcionált kapu szélére, mivel ebben az esetben megváltozna a kapu stabilitása. Az ábrán látható, hová nem lehet a személybejáró ajtót elhelyezni. Személybejáró ajtót beépíteni, csak a max. 6000 mm szélességű kapukba lehet. Amennyiben az Ön kapuja ezt a méretet meghaladja, más megoldást kell találni.

22 mm-es küszöb

Ez az a magasság, ami megfelel a legtöbb biztonsági előírásnak, beleértve a vészkijáratokra vonatkozót is.

Integrált személybejáró ajtó, mint vészkijárat

Amennyiben a tervezett integrált személybejáró ajtó egyben a vészkijárat szerepét is betölti, számtalan követelménynek és előírásnak kell megfeleljen. Az elbírálásnál a következő pontokat kell figyelembe venni: az épületben dolgozók, ill. tartózkodók létszáma, az ajtó szélessége, magassága, a küszöb magassága, zár típusa, az ajtó nyításának iránya.

Biztonsági (pánik) vasalat

Az integrált személybejáró ajtókat – amennyiben a vészkijárati szerepet is betölti – biztonsági pánik vasalattal kell ellátni, amely biztosítja, hogy az ajtó belülről mindig nyitva legyen.

A személybejáró ajtó szélessége, magassága

A személybejáró ajtó szélességét és magasságát jogi előírások szabályozzák. Amennyiben az ajtó maximális szélessége 940 mm, magassága 2250 mm, abban az esetben teljesíti a vészkijáratokra vonatkozó előírásokat.

Küszöb magasság 22 mm

A 22 mm magasságú küszöb, csökkenti a megbotlás esélyét, így teljesíti a vészkijáratokra vonatkozó előírást.

Személybejáró ajtók – lehetőségek, kiegészítők

Az Alpha folyamatosan fejleszti a személybejáró ajtóit, hogy minél hatékonyabban integrálhatóak legyenek a kapukba. A biztonság és a mindennapi használhatósság mellett, ugyanúgy hangsúlyt fektetnek a minőségi megjelenésre. A komfortos használathoz hozzátartoznak az olyan megoldások, mint az ajtó leemelés elleni védelem, elektromos biztosítás, pánikrúd és a hárompontos zárszerkezet.

Személybejáró ajtók színes profiljai

A színes ALU/ISO szekcionált kapuk mellett elérhetők a színes integrált személybejáró ajtók is. Az alapkivitelű ajtókat nem színezik, hogy a sötétebb színű kapuknál az ajtó szembetűnőbb legyen. Ha Ön azonban úgy dönt, hogy a kapu és az ajtó ugyanolyan színű legyen, az sem jelent akadályt.

Az Apha 6 zárszerkezet típust kínál. Két standard és négy pánik zárszerkezetet.

Standard zárszerkezetek:
– zárszerkezet, mindkét oldalon kilincsel
– zárszerkezet, gömb/kilincs (gömb a külső, kilincs a belső oldalon)

Pánik zárszerkezetek:
– pánik zárszerkezet, gömb/kilincs (gömb a külső, kilincs a belső oldalon) (E funkció)
– pánik zárszerkezet, mindkét oldalon kilincsel (B funkció)
– pánik zárszerkezet, gömb/kilincs (gömb a külső, fogantyú a belső oldalon) (E funkció)
– pánik zárszerkezet, kilincsel a külső, fogantyúval a belső oldalon (B funkció)

Pánik zárszerkezet (E funkció)

Az E funkcióval az ajtó belülről zárható. Abban az esetben, ha beindul a pánik rendszer, az ajtó nyithatóvá válik a kilincs lenyomásával. A pánik funkció csak abban az esetben aktiválható, ha a zárban nincs kulcs. az ismételt zárás után a zárszerkezet zárt helyzetben marad. Nem alkalmas mindennapi használatra.

Pánik zárszerkezet (B funkció)

Hasonló az E funkcióhoz, azzal a különbséggel, hogy a külső oldalon található kilincs miatt nyitható, ill. zárható, így mindennapi használatra alkalmas.

Zárás három ponton

A fokozott biztonság érdekében két zárral lehet kiegészíteni a meglévőt, mégpedig az ajtó felső és alsó részén, melyek ugyanazzal a kulccsal zárhatóak. A belső oldalon a zárat egy biztonsági gomb egészíti ki, mellyel az ajtó belülről kulcs nélkül nyitható.

Színválaszték

Az Alpha standard színei
Az Alpha 12 RAL alapszínt kínál felár nélkül

Az Alpha első osztályú mikrobordás paneljei és a kapuk színei ideálisan illeszkednek a modern épületekhez és a megrendelők igényeihez. Az Alpha felár nélkül 12 RAL színkódú mikrobordás panelt kínál. Az Alpha felár ellenében további RAL színeket is kínál.

RAL 3000
RAL 5003
RAL 5010
RAL 6009
RAL 7005
RAL 7016
RAL 8014
RAL 9002
RAL 9005
RAL 9006
RAL 9007
RAL 9010

Az ISO 40/60 szekcionált kapuihoz nem ajánlottak a sötétebb színek, mivel a nap hőhatása miatt a lamellák deformálódhatnak, és a kapu sérülhet.

  • Date 2019.05.13.
  • Tags